Das Gartenamt nr 9 och 10 1993
Tre olika ämnen behandlas som "följetong" i dessa två nummer av Das Gartenamt. "Friytor för gemenskap" behandlar gemensamma ytor kontra privata ytor i utemiljön och olika former av samspel mellan dessa. Sociala karaktärer hos olika typer av gemensamma grönytor beskrivs liksom allmänt tillgängliga grönytor som kan utnyttjas enligt privata önskemål.
De vackra alléerna i Mecklenburg - Vorpommern är numera naturskyddade. Detta ämne inleds med en historisk tillbakablick från det att kurfursten Friedrich Wilhelm planterade "Unter den Linden", en sexradig allé av lind och valnöt mellan sitt slott och jaktrevir. Tyvärr lider de ovan och under jord på grund av den alltmer intensiva trafiken. Dessutom har skötseln varit tillbakasatt under DDR-tiden. Författarna ger en utförlig beskrivning av tillståndet hos träden och hur alléerna ska kunna bevaras och utvecklas i framtiden. Man redogör för lagskyddet och hur man kan/får gå tillväga; trafiksäkerhet och naturskydd; hur man uppnår tillräckligt fritt utrymme för trafiken samtidigt som man skonar grenverket på den sida som vätter mot åkern; hur beskärningen ska gå till; skydd för rötterna osv.
Det tredje ämnet är en uppgörelse med nationalsocialismen. Under rubriken "Biodynamisk trädgårdsodling, landskapsarkitektur och nationalsocialismen" visar författaren på nazistiska inslag hos biodynamikernas grundare Rudolf Steiner med flera kända biodynamiker.
Hej Tim Gill!
Förra året släpptes din bok Urban Playground – en mycket viktig bok som verkligen bör läsas av alla som fattar beslut, som designar, underhåller och utvecklar våra stadskvarter. Vi är så glada att kunna välkomna dig som huvudtalare i vårt webbseminarium Barnvänliga städer den 9 mars!
Designtävlingen 2022 är inställd
Vi återkommer 2023 med en ny spännande tävling och tema.
Hon vill skapa städer för möten
8 80 Cities är en Toronto-baserad organisation som arbetar med barn- och äldreperspektiv som normkritiska verktyg för att bygga bättre städer. Caroline Dahl samtalar med Amanda O’Rourke, nytillträdd vd.
Sök partnerskapsprojekt!
Movium Partnerskap möjliggör samfinansierade projekt mellan bransch och forskare på LTV-fakulteten vid SLU. Nästa ansökningstillfälle är 15 mars. Har ni tankar eller idéer om projekt som skulle kunna utvecklas med praktiknära forskning?
Sista chansen att nominera
Vem ska få det ärofyllda stipendiet till Ulla Molins minne 2022?
Vi planerar försiktigt framåt!
Stadsutvecklingen i franska Nantes har flera gånger tagits upp av Movium som ett spännande och inspirerande exempel. Efter sommaren planerar vi för en studieresa.
En lekfull stad
Vad är en lekfull stad – finns den ännu? Vad betyder det för planeringen, stadsbyggandet och landskapsarkitekturen, frågar sig Fredrik Jergmo, som har siktet inställt mot en spännande och lekfull vår för Tankesmedjan Movium.
Movium firar i bokform
Hur har kunskapen om stadens utemiljö utvecklats under de senaste 40 åren? Moviums nya bok ger svar i en rad personliga reflexioner från både SLU och bransch – och en spaning in i framtiden!
Sovstaden vaknar
Vad händer när sovstaden vaknar upp och börjar leta efter en urban identitet, något mer och annat än bara bostäder?
LEKFULLT I HELSINGBORG
Kom till Helsingborg den 30 maj och inspireras av svenska och internationella föreläsare på konferensen Publika parker och stadsrum.